Eeuwfeest 2021

Eeuwfeest 12 november 2021 – Liturgieviering en symposium

Hier vindt u de link naar de orde van dienst van de viering

Door vrijwilligers van de Kloosterkerk is een opname gemaakt van de liturgieviering en op YouTube geplaatst. Hier is de link

” Tien jaar voordat de Liturgisch Kring ontstond, op zondag 12 november 1911, hield ds. Jan Hendrik Gerritsen in deze Kloosterkerk een zogenaamde ‘liturgische dienst'”.

Voor het vervolg van de homilie van ds. Henk Gols, em. predikant PKN en voorzitter van de Liturgische Kring, klik hier.

Na de viering werd het door Mieke Breij geschreven jubileumboekDe kerk is wat ze viert, 100 jaar Liturgische Kring” aangeboden. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgeverij. (isbn 9789043537308). Lees hier de toespraak van Mieke Breij bij de presentatie van het jaarboek.

“De relatie Liturgische Kring en en de kerkmuziek is een complex onderwerp. In het zojuist gepresenteerde boek van Mieke Breij over de geschiedenis ervan komt kerkmuziek slechts zijdelings voor. Het lijkt of het een marginale rol speelde…”

Voor het vervolg van het referaat van Dr. Jan Hage, organist van de Domkerk te Utrecht klikt u hier.

De tekst van het co-referaat van Hanna Rijken, docent conservatorium Codarts Rotterdam en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble hebben we, ook na meerdere keren navraag, nog niet ontvangen.

Een eeuw Liturgische Kring: zo’n gedenkdag behoort feestelijk te zijn – vanzelfsprekend – ook in liturgische zin, waartoe het ochtenddeel van deze dag heeft gediend. Ik vrees echter dat ik hier vanmiddag niet anders kan dan de feestvreugde een beetje te bederven, maar…”

Voor het vervolg van het referaat van Dr. Kees van der Ploeg, oud universitair docent architectuurgeschiedenis aan de RU Groningen en de Radboud Universiteit te Nijmegen, klik hier.

“Met genoegen heb ik vanmiddag de voordracht van Kees van der Ploeg gehoord en de bijbehorende dia’s bekeken. Wat mij betreft is het een aanstekelijk en zeer informatief verhaal….”

Voor het vervolg van het co-referaat van ds. Hans Uytenbogaardt, em. predikant en oud-secretaris Eredienst van de PKN, lid van de Liturgische kring, klik hier.

Vandaag vieren we 100 jaar Liturgische Kring. Gefeliciteerd. Maar valt er eigenlijk wel iets te vieren? Van mijn college Marcel Barnard herinner ik mij een uitspraak dat we de Liturgische Beweging voorbij zijn. Misschien…

Het vervolg van het referaat van Prof. Maarten Wisse, hoogleraar dogmatiek aan en rector van de PThU en bijzonder hoogleraar aan de universiteit Tübingen is hier te vinden.

“Ik dank u voor uw prikkelende lezing. Voor zover de door u terecht als ‘niet zo piepjong’ getypeerde aanwezigen dachten na twee pittige verhalen tijdens de derde lezing een dutje te kunnen gaan doen, zijn ze van een koude kermis thuis gekomen….”

Voor het vervolg van het co-referaat van Dr. Hans Kronenburg, em. predikant PKN, adviseur en lid van de Liturgische Kring, als reactie op het referaat van Prof. Wisse klikt u hier.

En hier kunt u terecht voor een aantal foto’s van het feest in de Kloosterkerk